Udgivet i

Besøg på BIRN – Jernstøberi i Holstebro

Birn - Jernstøberi i Holstebro

Efter at have boet i Holstebro i mere end 25 år fik jeg endelig mulighed for at besøge BIRN. Med en historie der strækker sig helt tilbage til grundlæggelsen i 1896, og med de klassiske høje røde skorsten, er det ikke bare en virksomhed der har skabt en masse arbejdspladser i Holstebro, det er også et ikon i byen. Igennem årene har BIRN bidraget til byens udvikling og kultur.
Ved Nørreport i Holstebro har Bjørn Nørgaard opført nogle meget smukke og karakteristiske lysmaster som er støbt på BIRN. Foran deres indkørsel til fabrik og administration kan man se BIRN’s Bier af Erik Heide.

Jeg havde kontaktet BIRN for at høre om det var muligt at få lov at følge deres støbeproces. Jeg ville gerne lære at støbe flere ens emner ved sandstøbning.
På Holstebro Museum er der en stor udstilling om BIRN’s historie, og her havde jeg læst om deres brug af sand til deres støb, og ville gerne lære mere om sammensætningen af sandet, og hvordan de skaber støbeforme der kan reproducere formen igen og igen.

Det var en fejlopfattelse jeg havde fået. Jeg troede at det var sandformen de genanvendte. Det viste sig ved rundvisningen som jeg fik af Factory Manager Jesper, der venligt forklarede at det ikke er sandformen der genanvendes, men formen der presser sandet, der er udført i metal (sandsynligvis aluminium). Sandet kan endvidere presses til en kerne, som placeres inde i den ydre sandform, og hvor metallet flyder imellem disse to forme.

Jernskulptur støbt på BIRN

Jesper fra BIRN havde tilbudt mig at vi kunne prøve at håndstøbe en form som jeg skulle tage med. Det var jeg meget taknemlig for og forberedte en sandform, som jeg var spændt på udfaldet af.

Det gik heldigvis godt. Det var fascinerende at se hvordan een af støberiteknikerne tog en øse, og hentede en lille mængde flydende jern, og hældte i min sandform.

Tak til Factory Manager Jesper, og til BIRN for rundvisningen.